Palokuntanuoret

Palokuntanuorten tapahtumat 2016 

17.9. Tulimalja
29-30.10. Valtakunnalliset opintopäivät Lahdessa
15.10 Alueelliset opintopäivät JKL

Alustavat tapahtumat 2017

Tammikuu-Helmikuu: Kipinä bandy
Maaliskuu: Valtakunnalliset opintopäivät
Huhtikuu: JunnuRace, Veikonmalja
Toukokuu: Alueelliset opintopäivät
Heinäkuu: Kesäleiri
Syyskuu: Tulimalja
Lokakuu: Valtakunnalliset opintopäivät
Marraskuu: Alueelliset opintopäivät

Yhteyshenkilöt: 

Nuorisotyönohjaaja:
Elina Tirkkonen, Korpilahden VPK
050 5958220
nuoriso@kslitto.fi

VaraHenkilö:
Tuomo Kalmari, Jyväskylän VPK
050 5958220
nuoriso@kslitto.fi

Yleistä tietoa

Palokunta nuoriso-osastoja on suomessa 455 (SPEK toimintatilasto 2013). Palokuntanuorille järjestettiin vuonna 2013 kaiken kaikkiaan 8919 viikkoharjoitusta joiden osallistuja määrät hipoivat 93 400.

Palokuntanuoria on 6 960 ja heidän ohjaajia 1 675. (SPEK toimintatilasto 2013, otos 341/445 os.)

Palokuntanuorisotoiminta

Palokuntanuorisotoiminta on suunnattu 7-17- vuotiaille lapsille ja nuorille. Nuoriso-osastossa toimiva nuori saa harrastuksestaan valmiudet ja taidot arkielämän yllättäviin tilanteisiin. Pääasiassa harjoitukset tapahtuvat viikotttain, yksi- kaksi tuntia kerrallaan. Harjoituksissa opitaan palomiestaitoja sekä yleishyödyllisiä taitoja esimerkiksi alkusammutusta ja ensiapua.

Nuorisotoiminassa vuosittain osallistutaan palokuntaleirille, jolla suoritetaan palokuntanuorten koulutusjärjestelmän kursseja. Tähän asti on järjestetty, joka neljäs vuosi valtakunnallinen leiri omien pienleirien lisäksi, jonka jäsenmäärä hipoo 3500 leiriläistä. Omien alueleirien vahvuus on pyörinyt 100 leiriläisen otoksella.

Viikkoharjoitukset valmistelevat nuorta tarpeellisesten taitojen lisäksi myös kilpailuihin. Merkittävin kilpailu on joka vuotinen palokuntanuorten suomenmestaruuskilpailu, Veikon malja. Kilpailuun osallistuu vuosittain noin 200 nuorta ympäri Suomen.

Palokuntanuorisotyön tarkoituksena on tukea palokuntien toimintaa. Sen avulla turvataan palokuntatyön jakuvuus ja annetaan myönteistä vaikutusta palokuntatoiminnasta.

Palokuntanuorisotyössä on arvot, joita jokainen palokuntalaisen noudattaa. Palokuntanuoren pitä arvostaa ja huomioida toisia, jossa välittyy työn tasapuolisuus ja välittäminen. Uskallus toimia erilaisissa tilanteissa ja taidot, jotka palokuntatyö antaa, kertoo turvallisuudesta ja vastuusta. Palokuntanuoren tulee olla luottamuksen arvoinen ja vastuuntuntoinen.

Palokuntanuorisotyössä on monia tavoitteita, jotka toteutuvat joka päivä. Kasvatuksellisina tavoittaina on tukea nuorten kehittymistä itsenäisiki,itseensä luottaviksi ja yhteistyöhän pystyviksi. Koulutuksellisina tavoitteina on tukea nuoren valmiutta toimia itsenäisesti, oikein ja turvallisesti monissa erilaisissa tilanteissa. Ihmishengen pelastaminen on erityisenä painopisteenä. Tavoitteet valistuneisudesta herättää sekä edistää myönteistä asennoitumista turvallisuuden edistämiseen ja huolehtimiseen.